какво ви е необходимо за да започнете в електрониката ?

НАЙ - ВАЖНОТО >>> голямо желание да накарате светодиода да светне !!!

1. програма за симулация на схемите - PROTEUS 8.4 SP0

2. поялник за 20-30 лева, колофон, тинол и мултицет. всичко за около 100 лев. магазини за закупуване на материали и оборудване - елимекс, конрад-официал, конрад-братан, радимекс, магазинчето-ивел, интернет магазини има колкотo искате.

3. внимателно да прочетете всички уроци които аз - калоян радев и моят екип колеги и приятели, специалисти в електрониката и програмирането ще напишем. защо ги пишем ? ами защото така трябва.

4. какво друго ви трябва - клещи, резачки, изолирбанд, комплект отверки, захранващ блок 12V / 9V / 5V-купен или направен, кабели 4х0,35мм, и друго каквото се сетите за да си оборудвате една лаборатория за електрониката.

5. компютърна система - НАСТОЛНА !!!! никви лаптопи млаптопи и други изгъзици !!! НАСТОЛЕН КОМПЮТЪР с стандартен LPT /принтер порт/, стандартен кабел сериен порт - RS-232, кабели LPT-centronics, кабели-USB за принтер.

6. уиндоус 7 x32/x64, интернет - достатъчно бърз интернет - препоръчителен браузър - firefox, програма за четене на PDF документи - foxit pdf, corel draw x3/x5, photoshop 7/cs3, office 2010, е-поща - thunderburd email client

7. стандартни офис - консумативи - маркери, телбод , листи хартия, ножица, макетен нож и/или други пособия и инструменти

преди изобщо да започнете, са разберете със себе си, какво искате да правите и да постигнете в електрониката. колко далеч и колко навътре в електрониката искате да отидете. електрониката е доста голяма и подробна като възможности за реализация. можете цял живот да запоявате само лампи и светодиоди, или да се научите да програмирате и най-сложните процесори и матрици. има огромнна разлика между разделите в електрониката. аз лично съм специализирал в проектирането и производство на печатни платки, докато моите колеги са специалисти в програмирането на процесори, програмиране на комуникации между компютърни системи и контролери, програмиране за операционни системи- уин7,8,10, линукс, андроид. имам колеги които програмират сложни интерфейси като wifi, блутут, lan, пренос на данни по оптичен кабел, и други и други.

най-важното е да не се отказвате. неуспехът първият път ви е гарантиран !!! това трябва да ви е ясно !!! неуспехът вторият път също !!!! само че отказването е чиста загуба. аз не съм се отказал, не съм успял нито първия нито втория път. успях 10-тия път. сега правим проекти с които могат да ни завидят доста хора, колеги и/или клиенти, приятели и неприятели. смятам това за успех, а и пада някой лев, е това вече е успех.

8. дали ви трябват колеги в електрониката ? - добър въпрос, трябва му добър отговор - да трябват ви, защото ако нещо не се сетите вие, ще се сети колегата ви, това ви прави екип, малцина са тези които успавят сами.

9. да не забравяме почивката - много важно е това - почивките между различните етапи в даден проект са нещо много важно нещо. почивайте си, не се зомбирайте в работата. няма смисъл, ако нещо не се получава значи нещо не сте наясно, нещо не правите както трябва, някоя жица сте пропуснали да запоите, има студена спойка, няма ток, или сте още махмурлии от дискотеката. добра закуска, айрян с кисело мляко, и една вафла ще ви дойдат добре. по което и време да е :)

10. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО !!! ПЕЧЕЛИТЕ ОБЕЗАТЕЛНО !!! всичко което е написано във схемите, номера на чипове, стойности на елементи, инфо от коментари на специалисти, колеги, приятели и неприятели. едно изречение, линк към сайт или картинка, дума или фраза от цял пасаж, може да доведе до решаване на проблем търсен с дни, дори седмици.

мисля че това е достатъчно за начало, започнах с един компютър подарък от един враг, с подигравки и присмех как изхвърлял боклуците си от офиса си. сега го е яд че се налага да ми плаща за това че знам, мога, правя. колко печеля е друг въпрос.

данни за моят компютър с който работя в момента:

процесор : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5800+

рам : DDR2 Kingston HypeX - size 6GB - 3 x 2GB 800Mhz

mainboard : GA-MA69G-S3H - gigabyte

HDD : startup : Hitachi 500 GB, 32MB cash, second : Seagate 160 GB - linux operating system

Video : NVIDIA GF 9800 GT 512 MB

Операционна система : win7 x64 2015 all updates, на другия харддиск - LINUX Mint

снимката която виждате тук, е 3D проекта на 40 краков цокъл за програматор PICKIT 2/3, който ще ви е необходим за да можете да започнете програмирането на процесори за всякакви проекти. показал съм само 3Д варианта на цоклъла, като схемата и проекта на платката го има на сайта www.karadev.net - потърсете го там. в някой от следващите уроси ще си поговорим за програматорите, може има и по нова версия на програматора който предлагам и изобщо следете уроците на сайта. реална снимка на произведената платка ще покажем когато произведем платката и я налепим с цокъла и елементите, които виждате на 3д снимката.