клиент <=> сървър технология с LINUX релета със видео за това как се прави, как се програмира софтуера и какви са проблемите при предаване и приемане на данни.

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=eetdDrPkO1A

нов урок за предаването и приемането на масиви от данни между клиент <=> сървър технологии с крайни товари в сървъра релета. компютър с уин10 е клиент, распбери линукс е сървър. много инфо за масивите, малко код кое как се прави и в уин 10 и в линукс за двата софтуера. един за клиент и един за съръвър. програмирането е във ЕМБАРКАДЕРО РАД СТУДИО 10 за уиндоус, за линукс е във ДЖИНИ С/С++ компилира се директно във распбериан линукс системата. демоснтрация на работата на системата както и някой основно проблеми и тяхното решаване. гледайте внимателно печелите обезателно :)

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=5mFvzy494B0

 

инсталацията на новата версия на распбериана върху распбери 3б+ мина успешно. всички необходими програми от предните уроци се инсталираха нормално след като се настрои супер потребителската парола /root/ с няколко лесни команди.

тука на показаната графика можете да видите както информация за новата версия на линукса, така и информация за LAMP сървъра. много добе работи системата, очаквайте новини за новите системи за интернет контрол и автоматизация през линукс сървърите, распбери новини и други варианти на интернет комуникация и автоматизация. :)

ако искате да повторите моят успех със инсталациите прочетете внимателно предните статии, особенно за СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА и няма да имате никакви проблеми при инсталация.

RASPBERRY PI NEW LINUX VERSION <> BULLSEYE :) распбери са направили нова версия на линукс за всички модели на распбери. работи отлично, скоро ще има и х64 битова за всички модели. инсталира се на ново директно от ИСО файла, као го сваляте от сайта. ето как да проверие с коя версия сте на лнукса във вашето распбери. въведете
командата pi@pi:/ $ cat /etc/os-release във конзолата. трябва да получите ето този резултат

така, ако искате да си смените със супер добър линукс на вашето распбери и отново да си инсталирате всички необходими софтуери от предните уроци, можете да го направите като преди да започнете процедурите от предните статии за APACHE2, MYSQL / MARIADB. PHP, PHPMYADMIN, ще трябва да си оправите паролата за ROOT потребитела, който сте вие.

НО ПРЕДИ ДА СТЕ НАСТРОИЛИ ТАЗИ ПАРОЛА, ЛИНУКСА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ВИЕ СТЕ СУПЕР АДМИН ПОТРЕБИТЕЛ !!!! ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА Я НАСТРОИТЕ И ДА Я ПОЛЗВАТЕ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПО ВРЕМЕ НА ИНСТАЛАЦИЯ НА ДАДЕН СОФТУЕР ТРЯБВА ДА Я ВЪВЕДЕТЕ ЗА ДА МОЖЕ СОФТУЕРА ДА ПРОМЕНИ ВАЖНИ КОНФИГУРАЦИОННИ ФАЙЛОВЕ И ДА СЕ ИНСТАЛИРА ПРАВИЛНО.

така, трябва да изпълните командата : pi@pi:/ $ sudo passwd root , като ще ви излезе съобщение да въведете новата парола. символи или звездички или каквото и да е няма да се появят докато въвеждате новата парола за ROOT потребителя /user/. запомнете новата парола добре. след като натиснете клавиша ENTER за потвърждение на паролата, ще ви се появи надпис да въведете още веднъж СЪЩАТА ПАРОЛА за потвърждение че сте я запомнили.

когато направите това и натиснете ENTER за потвъждение ще ви излезе съобщение че новата парола е променена и можете да продължите работа. ако искате да смените потребителя PI със супер потребителя ROOT трябва да въведете командата pi@pi:/ $ su root . ще ви се появи ред за въвеждане на СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА. след като я въведете и натиснете ENTER, ако сте я въвели правилно отново ще се появи командния ред, САМО ЧЕ НЯМА ДА Е ЦВЕТЕН както на потребителя PI. това е направено за да се вижда разликата когато влизате с потребител ROOT и кога с другите потребители. както виждате на графиката списъка от командата
root@pi:/# ls
bin   dev  home  lost+found  mnt  proc    run   srv  tmp    var
boot  etc  lib     media         opt  root    sbin  sys  usr

е черно-бял за да се покаже че вече сте с права в системата на супер потребител /root/ и можете да правите каквото искате върху всички файлове и системи на распберито. внимавайте много кои файлове в системните директории променята защото ще се наложи да преинсталирате всичко на ново ако объркате конфигурациите на системните файлове. не правете промени, които не са за този линукс прочетни от интернет или се консултирайте във форума на распбери преди да започнете нещо да променяте. супер потребителя /root/ има абсолютни права върху файловете на системата и може да направи всякакви промени във който и да е файл.

за да се върнете пак към правата на потребителя PI използвайте командата root@pi:/# su pi и ще излезете от режим на супер потребителя, като се връщате във правата на потребител PI и както виждате на графиката отново сипъска със файлове и директории ще стане цветен.

 

Инсталирайте phpMyAdmin на Raspberry Pi

оригинал линк >>>

https://randomnerdtutorials.com/raspberry-pi-apache-mysql-php-lamp-server/

phpMyAdmin е безплатен софтуерен инструмент, написан на PHP, предназначен да се справи с администрирането на MySQL с помощта на уеб интерфейс.
За да инсталирате phpMyAdmin на Raspberry Pi, въведете следната команда в терминала:
$ sudo apt install phpmyadmin -y

Инсталационната програма на PHPMyAdmin ще ви зададе няколко въпроса. Ще използваме dbconfig-common.
 
Когато бъдете подканени, изберете Apache2 С НАТИСКАНЕ НА КЛАВИША ПАУЗА /ШПАЦИЯ/ ще ви се появи символа звезда / * / във полето със надпис APACHE2 и натиснете клавиша Enter, като преместите маркера на бутона ОК със стрелките.
 
Конфигуриране на phpmyadmin? Добре
 
Конфигуриране на база данни за phpmyadmin с dbconfig-common? Да
 
Въведете паролата си и натиснете OK
 
Активирайте разширението PHP MySQLi и рестартирайте Apache2, за да влязат в сила промените:
$ sudo phpenmod mysqli
$ sudo service apache2 restart

 
Когато отидете на вашия RPi IP адрес, последван от / phpmyadmin (в моя случай http://192.168.1.86/phpmyadmin), или localhost/phpmyadmin вероятно ще видите страницата за грешка „Не е намерено“ във вашия браузър:

Ако случаят е такъв, ще трябва да преместите папката phpmyadmin в / var / www / html, изпълнете следващата команда:
$ sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/html/phpmyadmin
 
$ cd /var/www/html $ ls – команда в директория /var/www/html
pi@raspberrypi:/var/www/html $ ls - или този изглед изпълнете ls
phpmyadmin – резултат

Презаредете вашата уеб страница http://192.168.1.86/phpmyadmin, трябва да видите страницата за вход за уеб интерфейс phpMyAdmin
 
Въведете дефинираното си потребителско име (то трябва да бъде Потребителско име = root) и паролата, която сте дефинирали по време на инсталацията. Натиснете бутона Go, за да влезете.
 
Ако не се получи и ви показва грешка, пробвайте със username – admin, password – паролата която създадохте за админ потребителя в командния ред.
 
Най-вероятно няма да ви позволи да влезете с root потребителя, за това изпълнете по-горните команди за създаване на admin потребител с парола която давате по време на същата команда в командния ред.


Натиснете бутона Go, за да влезете. Зарежда се нова страница:

Това е! Вашата платка Raspberry Pi е подготвена с LAMP сървър: Apache2, MySQL, PHP. Също така решихме да включим phpMyAdmin в тази инсталация за по-лесно управление на базата данни чрез уеб интерфейс. Важно е в лявото меню да виждате списъка с базите данни които са показани на графиката, ако те не са показани значи нещо не е наред.
 
Незадължителна стъпка (но препоръчително)
За да управлявате вашите уеб страници, трябва да промените правата за достъп до вашата /var/www/html/ папка. За да направите това, изпълнете следните команди:

$ ls -lh /var/www/
$ sudo chown -R pi:www-data /var/www/html/
$ sudo chmod -R 770 /var/www/html/
$ ls -lh /var/www/

 
След като изпълните тези команди, ще видите нещо, както следва: