Raspberry Pi + Apache + MySQL + PHP (LAMP Server) - урок 4

Инсталирайте phpMyAdmin на Raspberry Pi

оригинал линк >>>

https://randomnerdtutorials.com/raspberry-pi-apache-mysql-php-lamp-server/

phpMyAdmin е безплатен софтуерен инструмент, написан на PHP, предназначен да се справи с администрирането на MySQL с помощта на уеб интерфейс.
За да инсталирате phpMyAdmin на Raspberry Pi, въведете следната команда в терминала:
$ sudo apt install phpmyadmin -y

Инсталационната програма на PHPMyAdmin ще ви зададе няколко въпроса. Ще използваме dbconfig-common.
 
Когато бъдете подканени, изберете Apache2 и натиснете клавиша Enter
 
Конфигуриране на phpmyadmin? Добре
 
Конфигуриране на база данни за phpmyadmin с dbconfig-common? Да
 
Въведете паролата си и натиснете OK
 
Активирайте разширението PHP MySQLi и рестартирайте Apache2, за да влязат в сила промените:
$ sudo phpenmod mysqli
$ sudo service apache2 restart

 
Когато отидете на вашия RPi IP адрес, последван от / phpmyadmin (в моя случай http://192.168.1.86/phpmyadmin), или localhost/phpmyadmin вероятно ще видите страницата за грешка „Не е намерено“ във вашия браузър:

Ако случаят е такъв, ще трябва да преместите папката phpmyadmin в / var / www / html, изпълнете следващата команда:
$ sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/html/phpmyadmin
 
$ cd /var/www/html $ ls – команда в директория /var/www/html
pi@raspberrypi:/var/www/html $ ls - или този изглед изпълнете ls
phpmyadmin – резултат

Презаредете вашата уеб страница http://192.168.1.86/phpmyadmin, трябва да видите страницата за вход за уеб интерфейс phpMyAdmin
 
Въведете дефинираното си потребителско име (то трябва да бъде Потребителско име = root) и паролата, която сте дефинирали по време на инсталацията. Натиснете бутона Go, за да влезете.
 
Ако не се получи и ви показва грешка, пробвайте със username – admin, password – паролата която създадохте за админ потребителя в командния ред.
 
Най-вероятно няма да ви позволи да влезете с root потребителя, за това изпълнете по-горните команди за създаване на admin потребител с парола която давате по време на същата команда в командния ред.


Натиснете бутона Go, за да влезете. Зарежда се нова страница:

Това е! Вашата платка Raspberry Pi е подготвена с LAMP сървър: Apache2, MySQL, PHP. Също така решихме да включим phpMyAdmin в тази инсталация за по-лесно управление на базата данни чрез уеб интерфейс. Важно е в лявото меню да виждате списъка с базите данни които са показани на графиката, ако те не са показани значи нещо не е наред.
 
Незадължителна стъпка (но препоръчително)
За да управлявате вашите уеб страници, трябва да промените правата за достъп до вашата /var/www/html/ папка. За да направите това, изпълнете следните команди:

$ ls -lh /var/www/
$ sudo chown -R pi:www-data /var/www/html/
$ sudo chmod -R 770 /var/www/html/
$ ls -lh /var/www/

 
След като изпълните тези команди, ще видите нещо, както следва:

Raspberry Pi + Apache + MySQL + PHP (LAMP Server) - урок 3

Инсталирайте MySQL (MariaDB сървър) на Raspberry Pi

оригинал линк >>> https://randomnerdtutorials.com/raspberry-pi-apache-mysql-php-lamp-server/

MySQL (често произнасяно My S – Q – L) е популярна релационна база данни с отворен код. Инсталирайте пакетите MySQL Server (MariaDB Server) и PHP-MySQL, като въведете следната команда:
 
$ sudo apt install mariadb-server php-mysql –y
$ sudo service apache2 restart
 
След като инсталирате MySQL (MariaDB Server), препоръчваме да изпълните тази команда, за да защитите вашата инсталация на MySQL:
 
$ sudo mysql_secure_installation
 
Това трябва да се появи във вашия прозорец на терминала:


Ще бъдете помолени да въведете текущата парола за root (въведете сигурна парола): натиснете Enter
 
Въведете Y и натиснете Enter, за да зададете парола за корен
 
Въведете парола в подканата Нова парола: и натиснете Enter. Важно: запомнете тази root парола, тъй като ще ви е необходима по-късно
 
Въведете Y, за да премахнете анонимни потребители
 
Въведете Y, за да забраните дистанционното влизане в root
 
Въведете Y, за да премахнете тестовата база данни и достъп до нея
 
Въведете Y, за да презаредите таблици с привилегии сега
 
Когато инсталацията приключи, ще видите съобщението: „Благодаря, че използвате MariaDB!“.

Ако имате грешка при влизане в phpMyAdmin, може да се наложи да създадете нов потребител за влизане. Тези команди ще създадат нов потребител с име (admin) и парола (your_password).
Напишете следващата команда като влезете като root с паролата за root потребителя която сте дали при инсталация на raspberry линукса.
 
тази команда create user admin@localhost identified by 'your_password';
ще създаде нов потребител с нова парола за логин в уеб интерфейса на PHPMYADMIN, това така трябва да бъде за да можете да управлявате като админ цялата система от всички бази данни създадени в PHPMYADMIN уеб интерфейса или през командния ред след като сте влезли в mysql със първата команда.

Бази данни и потребители за тях както и цяла система може да бъде създадена през командния ред, но за да е по удобно инсталираме PHPMYADMIN. Заместете your_password с истинската парола която ще използвате за да влезете във уеб интерфейса на PHPMYADMIN. Във логин менюто ще може да влезете като потребител admin с парола която сте поставили на мястото на your_password
 
$ sudo mysql --user=root --password
> create user admin@localhost identified by 'your_password';
> grant all privileges on *.* to admin@localhost;
> FLUSH PRIVILEGES;
> exit;

запомнете че тази команда създава всеки път потребител с администраторски права във PHPMYADMIN системата. за да създадете база данни и потребител за нея има други команди които ще разгледаме по-късно.

Raspberry Pi + Apache + MySQL + PHP (LAMP Server) - урок 2

Инсталирайте PHP на Raspberry Pi

оригинал линк >>> https://randomnerdtutorials.com/raspberry-pi-apache-mysql-php-lamp-server/

PHP е скриптов език от страна на сървъра. PHP (Hypertext Preprocessor) се използва за разработване на динамични уеб приложения. PHP файл съдържа маркери <? Php…?> и завършва с разширението „.php“.

когато браузърът зареди някаква *.php страница, вие виждате само резултата от php кода, но не и самият php код, което е целта на цялата процедура. php кода може и генерира html код, който представлява дизайна на страницата която виждате. Също има връзка към базите данни, връзка към линукс операционната система с изпълнение на директни команди във bash конзолата и много други.

php е на основата на С/С++ само че работи от страна на сървъра със задължително инсталиране на php сървърен софтуер, който да разчита командите от php страниците и да го изпълнява и показва резултата във всеки един браузър били на смартфон или на компютър или лаптоп.
За да инсталирате PHP на Raspberry Pi, изпълнете:

$ sudo apt install php –y
 
създайте PHP скрипт за тестване на инсталацията като използвате текстов редактор във конзола или във графична среда да създадете сления файл със име и разширение точно определено за да може php софтуерния сървър да покаже съдържанието на вашият код.
 
Файлът трябва да се запише във /var/www/html със име примерно info.php, като съдържанието на този файл трябва да бъде следната малка команда която показва информация за php сървъра : <?php phpinfo(); ?>

След това във браузъра заредете следната команда : localhost/info.php
може да използвате и локалното IP на raspberry примерно 192.168.1.5/info.php
 
по принцип при инсталация на raspberry локалното IP се задава от DHCP сървъра и за да разберете какъв e IP адреса може да използвате командата
ifconfig, която ще ви даде информация за мрежовите връзки на самото raspberry с резултат

Както се вижда от графиката локалното IP в този случай е 192.168.1.5, следователно за да заредите info.php файла във браузъра трябва да напишете 192.168.1.5/info.php
След като натиснете ентер трябва да се покаже следния резултат във браузъра

И накрая, рестартирайте Apache2:

$ sudo service apache2 restart
 
В директорията на Apache2 сега има два файла, единият е index.html, другият е info.php. ако обаче имате два файла със име index.* да знаете че файла със разширение html е със по-висок приоритет и когато в браузъра заредите командата localhost или напишете локалното IP ще се зареди съдържанието на index.html файла.

Файла със разширение *.php трябва задължително да бъде указан след наклонената черта за да знае браузъра че точно този файл трябва да зареди. localhost/info.php или localhost/index.php

Raspberry Pi + Apache + MySQL + PHP (LAMP Server)

Инсталиране на Raspberry Pi: Install Apache + MySQL + PHP (LAMP Server)

оригинал линк >>> https://randomnerdtutorials.com/raspberry-pi-apache-mysql-php-lamp-server/

1.Ъпдейт и ъпгрейд на текущата система на расбери линукс софтуера

$ sudo apt update && sudo apt upgrade –y

Apache2 е най-широко използваният софтуер за уеб сървър. Накратко, уеб сървърът е софтуерът, който обработва заявките за достъп до уеб страница. След това, в зависимост от заявената от вас страница, сървърът ще генерира документа, който да ви обслужва (.html, .php и т.н.)

За да инсталирате Apache2 на вашия Raspberry Pi, изпълнете следващата команда:

$ sudo apt install apache2 –y

Ще получите следния резултат в линукс конзолата:


Това е! Вече е инсталиран Apache. За да тествате вашата инсталация, преминете към директорията / var / www / html и използвайте команда за показване на файловете в текущата директория :

$ cd /var/www/html – това е команда
$ var/www/html $ ls –al – това е команда
index.html – това е резултат

 
Трябва да имате файл index.html в тази папка. За да отворите тази страница в браузъра си, трябва да знаете IP адреса на Raspberry Pi.
Употреба: $ /var/www/html $ hostname –I

В моя случай IP адресът на Raspberry Pi е 192.168.1.86. Ако отворите вашия RPi IP адрес във всеки браузър в локалната мрежа, трябва да се зареди подобна уеб страница (http://192.168.1.86) , или може да използвате във браузъра командата localhost което директно ще зареди index.html файла от директория /var/www/html като резултата ще е като на тази графика:

полезни видео уроци от тубата

полезни видео уроци от тубата >> https://www.youtube.com/c/Theengineeringmindset/videos

 

за всякакви въпроси, запитвания и контакти може да ползвате емайла : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
или директен телефонен номер : 0887 28 49 01 - калоян радев

   

Така, екипът на блога за уроци е стигнал до решение за публикуване на новите уроци за pic процесори в платен вариант. Заплащането на таксите за определен период става след регистрация на всеки един потребител И ОДОБРЕНИЕ НА РЕГИСТРИРАНИЯ ПРОФИЛ ОТ СТРАНА НА АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА САЙТА !!!! сайта за уроци НЕ ЗАДЪЛЖАВА ПОД КАКВАТО И ФОРМА НИТО ЕДИН ПОСЕТИТЕЛ да се регистрира!!!! регистрацията е свободна по желание на всеки, като това става чрез попълване на формата за регистрация в линка на главното меню. След одобряване на профила на регистрирания потребител, ще му бъде изпратен емайл за потвърждение, че профилът е одобрен и може да се пристъпи към плащане на такса за определен период, който потребителят е избрал и може да прочита статии, уроци, и всяка информация в секция РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ. Таксите са написани в евро, защото имаме потребители извън страната, които плащат през интернет платежни системи като paypal. За България цените са в лева, като всеки може лесно да си пресметне левовата равностойност на таксата за определен  период. Плащанията стават през системата на ЕКОНТ, като всички разходи и тарифи за паричните преводи са за сметка на екипът на сайта. Във регистрационната форма има задължителни и незадължителни полета, като цялата попълнена информация е НЕВИДИМА за посетителите на сайта, инфото е само за контакти между администраторите и регистрираните потребители на платените статии и уроци.

Посетителите които НЕ са РЕГИСТРИРАНИ НЕ ДЪЛЖАТ НИЩО НА ЕКИПЪТ НА САЙТА !! могат свободно да си четат, свалят схеми, картинки и всякаква информация която смятат за полезна.

За РЕГИСТРИРАНИТЕ потребители, които са платили за определен период от време, информацията на сайта е достъпна изцяло. Както безплатните така и платените уроци и статии в секция РЕГИСТРИРАНИ.

След изтичане на платеният период, РЕГИСТРИРАНИТЕ потребители, спират да виждат платените уроци, като остават само статиите и уроците които са БЕЗПЛАТНИ ЗА ВСИЧКИ потребители. Информацията за РЕГИСТРИРАНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ и тяхните логин/пароли се запазват, като могат да заявят продължаване на платеният период чрез подаване на заявка през формата за избор на период или по емайл. След плащането на таксата за новият период, профилът ще бъде активиран и регистрираният потребител ще може отново да чете статии и уроци както и тези които е пропуснал в неплатеният период. Екипът на сайта разбира ситуацията че даден потребител може да пропусне голям период от време в който пет или шест урока да бъдат пропуснати. Когато се регистрира и предплати периода регистрираният потребител ще може да си прочете пропуснатите пет или шест урока без да доплаща за това.

КЪМ РЕГИСТРИРАНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ >>>> Попълвайте точно информацията в задължителните полета, както и тази в незадължителните ЗАЩОТО >>> тази информация ще бъде необходима когато активираме вашите акунти в системата. В разписката на еконт имената и електронната поща, както и номера на телефона ще служат за информация на администраторите за да знаят точно на кой потребител да активират акаунта. ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ФОРМАТА СЪС НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПОЛЕТА НЕ СЕ ВИЖДА НИКЪДЕ В САЙТА !!! ВИЖДА СЕ САМО В КОНТРОЛНИЯТ ПАНЕЛ НА СИСТЕМАТА и служи за ориентир при активирането на вашите платени акаунти.

СЛЕДВАТ МАЛКО ГРАФИКИ ЗА ОРИЕНТИР СЪС ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ КОЕ ВЪВ ФОРМАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ КАКВО СЕ ПОПЪЛВАСНИМКА ДВЕ :СНИМКА 3 :СНМКА 4 :ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНФОТО и МИСЛЕТЕ !!!! СЪС ГЛАВИТЕ !!!!